Paras unimaski – opas unimaskin valintaan [2024]

Kärsitkö nukahtamisvaikeuksista tai liian valoisasta makuuhuoneesta? Tiesitkö, että voit parantaa merkittävällä tavalla unenlaatuasi panostamalla laadukkaaseen unimaskiin?

Unimaskin tai silmälappujen käyttö on yleinen ja helppo keino tehostaa nukahtamista ja parantaa unenlaatua.

Tutkimukset osoittavat oikeanlaisen uniympäristön vaikuttavan merkittävällä tavalla siihen miten ja miten paljon nukumme. 

Unimaskeilla on merkittävä vaikutus unenlaatuun.

Unimaskien hyödyt

Lukuisat ihmiset kärsivät erityisesti kevät- ja kesäaikaan unettomuudesta, jossa yksi merkittävä vaikutus on auringon valolla.

Auringon valo säätelee kehon sisäistä kelloamme aiheuttaen haasteita nukahtaa riittävän ajoissa, tai pysymään unessa riittävän pitkälle aamuun. Auringon valo myös suoraan vaikuttaa kehon melatoniinin tuotantoon.

Makuuhuoneen valoisuutta voi olla tehokkainta säädellä esimerkiksi pimeäverhojen avulla, mutta kaikille se ei ole vaihtoehto joko taloudellisista tai käytännön syistä.

Unimaskit takaavat myös erinomaisen nukkumisympäristön korvatulppien ohella silloin, kun matkustat tai haluat levätä tehokkaasti kodin ulkopuolella.

Unimaskin valinta

Kaikki unimaskit eivät sovi jokaiselle. Valinnan ei kuitenkaan tarvitse olla liian hankalaa. Hankkimalla laadukkaan unimaskin, voit levätä levollisesti paikasta ja ajasta riippumatta.

  1. Unimaskin pimennyskyky

Unimaskeja on ainoastaan Suomen markkinoilla saatavilla useita kymmeniä vaihtoehtoja. Laadukkaan unimaskin tunnistaa riittävän suuresta pimennyspinta-alasta ja materiaalin peittävyydestä.

Kiinnitä valinnassasi huomiota unimaskin materiaalin lisäksi sen kokoon. Liian pienet silmälaput eivät välttämättä peitä täysin valoa, mikä voi aiheuttaa jopa päinvastaisia tuloksia.

  1. Unimaskin materiaali

Unimaskeja valmistetaan useista erilaisista materiaaleista. Tyypillisiä valmistusmateriaaleja ovat puuvilla, silkki sekä polyesteri.

Polyesteri: Kaikkein edullisimmat unimaskit tyypillisesti ovat polyesteriä, joiden hyviin ominaisuuksiin kuuluu materiaalin joustavuus. Heikoimmat ominaisuudet muodostuvat niiden hiostavuudesta, joka voi monille aiheutua erityisesti kesällä ongelmaksi.

Puuvilla: Puuvilla on toinen yleisesti käytetty materiaali unimaskeissa. Materiaalina puuvilla tuntuu iholla polyesteriä miellyttävämmältä estäen tehokkaasti valon läpäisyn. Heikkona puolena puuvillaiset maskit likaantuvat helposti hikoilusta.

Silkki: Silkkiset silmälaput ovat miellyttävä valinta ihoa ajatellen. Silkki hengittää erinomaisesti, mikä takaa miellyttävän tunteen levon hetkellä. Silkkiset unimaskit ovat erinomainen valinta, jos tuotteen käyttömukavuus on iso kriteeri valinnassa.

  1. Hinta

Unimaskien hinnat vaihtelevat suuresti noin 5 eurosta jopa 50 euroon. Hintaerot maskeissa johtuvat pitkälti niiden muotoilusta sekä materiaalivalinnoista. Myös designilla ja brändillä on oma vaikutus hintaan.

Mikäli kaipaat pikaista testiratkaisua, suosittelemme valitsemaan edullisemman hintaluokan vaihtoehdon koekäyttöön. Laadukkaampaan unimaskiin kannattaa kuitenkin myös rahallisesti panostaa, sillä maskin laadulla todellakin on merkitystä käyttökokemuksen ja vaikutuksensa kannalta.