Unettomuus: oireet, syyt ja hoito – lue opas!

Unettomuus eli insomnia tarkoittaa kyvyttömyyttä saada unta tai nukkua, huolimatta hyvistä olosuhteista nukkumiselle. Unettomuus on koko maailman väestöä riivaava vaiva, johon on olemassa ratkaisunsa.

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä unettomuus on, miten se oirehtii, mistä se johtuu sekä miten unettomuutta voi hoitaa.

Suosittelemme lukemaan tämän artikkelin huolella, sillä ohjeidemme avulla voit päästä eroon tästä viheliäisestä häiriöstä.


Unettomuuden oireet

Unettomuus ja sen oireet voivat ilmentyä monella tavalla. Itse asiassa, kaikki unettomuudesta kärsivät eivät välttämättä tiedosta oireiden viestivän unen häiriöstä, vaan moni on tottunut elämään oireiden kanssa ja pitävät oireita normaaleina asioina.

Tyypillisimmät unettomuuden oireet ovat

 • Nukahtamisvaikeudet
 • Liiallinen öinen heräily
 • Liian aikainen herääminen
 • Huonolaatuinen uni

Oireita on määritelmällisesti melko vähän, mutta niiden voimakkuus voi olla hyvin vaihtelevaa. Ihmisillä on aivan luontaisia eroja nukahtamisnopeudessa tai unen tarpeessa. On kuitenkin selvää, että oireiden häiritessä normaalia arkea kannattaa asiaa lähteä selvittämään ratkaisujen löytämiseksi.

Unettomuuden syyt

Unettomuudelle tiedetään olevan lukemattomia eri syitä. Kategorisesti syyt voidaan jakaa:

 • mielenterveydellisiin
 • stressiin
 • sekä elämäntilanteen tai tapahtuman aiheuttamiin syihin

Mielenterveydellisiin sekä stressin aiheuttamiin syihin voi olla helpompaa vaikuttaa niin ennaltaehkäisyn kuin hoidonkin kautta.

Elämäntilanteen aiheuttamaan unettomuuteen voi olla lyhyellä tähtäimellä vaikeaa vaikuttaa, mutta joitain keinoja siihenkin on olemassa.

Unettomuuden hoito

Unettomuutta voidaan hoitaa joko täysin kotioloissa tai ammattilaisen avuin lääkärin tai muun asiantuntijan avustuksella.

Yleensä suositellaan itsehoidon välitöntä aloitusta, jos unen laatua tai unen saamista voidaan omin keinoin jotenkin edistää.

Lue artikkelimme unen laadun parantamisesta!

Jos itsehoito tai mikään muu kotikonsti ei auta, lääkärin puoleen kääntyminen on ehdottoman suositeltavaa.

Pitkään jatkunut unettomuus voi aiheuttaa merkittävän negatiivisen kierteen unen puutteen vaikuttaessa kokonaisvaltaitesti koko yleiseen terveyteen ja hyvinvointiimme.

Täsmävinkit unettomuuden itsehoitoon:

 1. Ylläpidä säännöllistä unirytmiä: Mene säännöllisesti samaan aikaan nukkumaan ja pyri heräämään samaan aikaan joka päivä.
 2. Ylläpidä terveellistä ruokavaliota ja liikunnan määrää
 3. Rentouta mielesi meditoinnilla tai mindfullnessilla
 4. Vältä älylaitteiden ja sinisen valon määrää muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa
 5. Kokeile melatoniinin käyttöä paria tuntia ennen nukkumaanmenoa
 6. Lopeta piristeiden, kuten kofeiinin käyttö viimeistään kello 12 aikaa päivällä


Miten toimia seuraavaksi?

Unettomuus voi olla äärimmäisen viheliäinen vaiva, joka pitkään jatkuessaan voi viedä elämänilon, energian ja viime kädessä koko terveyden.

Kenenkään ei tarvitse kärsiä unettomuudesta, vaikka se onkin hyvin yleinen vaiva suurimmalla osalla meistä.