Syvä uni – Näin syvä uni vaikuttaa terveyteemme

Syvä uni on yksi unen vaiheista, jossa keho on kaikkein palauttavimmassa tilassa. Syvän unen aikaan elimistömme on kaikkein eniten eristyksissä ulkopuoliselta maailmalta ja sen häiriöiltä.

Tässä artikkelissa opit syvän unen roolin osana hyvinvointiamme. Lukemalla koko artikkelin, opit mikä on riittävä määrä syvää unta, miten syvän unen määrään voi vaikuttaa ja muita tärkeitä asioita uneen liittyen.

Syvä uni on yksi tärkeimmistä unen vaiheista.

Mitä on syvä uni

Unen eri vaiheet voidaan jakaa REM-uneen sekä NonREM-uneen. Syvä uni kuuluu NonREM-uneen ja on osa sen neljää vaihetta.

Syvän unen aikana sykkeemme madaltuu, hengitämme syvään ja rentoutuminen sekä palautuminen on kaikkein suurinta. Tämän vuoksi syvästä unesta herääminen voi tuntua äärimmäisen tokkuraiselta ja vaikealta.

Syvän unen aikaan aivot palautuvat sekä kasvuhormonin tuotanto kiihtyy. Tätä unen vaihetta pidetäänkin yhtenä kaikkein kriittisimpänä juuri sen palauttavien vaikutustensa vuoksi.

Syvän unen määrä – Kuinka paljon tarvitset sitä?

Syvän unen määrä ja sen tarve on ihmisillä hyvin vaihtelevaa. Tyypillisesti aikuinen tarvitsee keskimäärin noin 1 – 2 tuntia syvää unta yön aikana.

Yksilöllisitä eroista johtuen on kuitenkin vaikeaa arvioida omaa syvän unen tarvetta, ellei unitottumuksia mitata kattavasti ammattilaisen avulla.

Syvän unen vähäinen määrä voi kuitenkin oireilla uupumuksen tuntemuksina ja pitkään kestäneenä väsymyksenä. Arjessa unen eri vaiheita voidaan mitata erilaisilla älylaitteilla, mutta niiden tuottamaan dataan kannattaa suhtautua tietyllä skeptisyydellä.

Kuinka lisätä syvän unen määrää?

Useat ihmiset miettivät, miten syvän unen määrää voi lisätä. Asiaan ei ole yksinkertaista vastausta, sillä yksittäiseen unen vaiheeseen vaikuttaminen voi olla äärimmäisen hankalaa.

Tyypillisesti, kun ihminen haluaa parantaa omaa unen laatuaan, se vaikuttaa aivan jokaiseen unen vaiheeseen positiivisella tavalla.

Sen sijaan, että keskityt yksittäisen unen vaiheen optimointiin, kannattaa aloittaa aivan perusasioista ja rakentaa ihanteelliset uniolosuhteet, jotka tukevat kaikkia palautumisen osa-alueita.