Unen tarve: Mikä on riittävästi unta?

Unta ja sen tarvetta on tutkittu paljon. Tiedemaailma on yksimielinen siitä, että riittävä uni on välttämätöntä riippumatta henkilön iästä, sukupuolesta tai elämäntilanteesta.

Unella on merkittävä rooli mielen ja kehon palautumisessa. Hyvinvoinnin kannalta unen merkitystä korostetaan jatkuvasti, mutta monille meistä voi olla epäselvää kuinka paljon unta on riittävästi juuri sinulle.


National Sleep Foundation on ohjeistanut, että aikuiset terveet ihmiset tarvitsevat unta 7-9 tuntia yössä. Vauvat, pienet lapset sekä teini-ikäiset tarvitsevat unta keskimäärin enemmän kuin aikuiset ihmiset.

Unen tarve ikäryhmittäin

IKÄRYHMÄSUOSITUS
Vastasyntyneet (0-3kk)14-17 tuntia
Vauvat (4-12kk)12-16 tuntia
Pienet lapset (1-2 vuotiaat)11-14 tuntia
Nuoret lapset (3-5 vuotiaat)10-13 tuntia
Kouluikäiset (6-12 vuotiaat)9- 12 tuntia
Teini-ikäiset (13-18 vuotiaat)8-10 tuntia
Aikuiset (18-60 vuotiaat)yli 7 tuntia
Iäkkäät, yli 61 vuotiaat7-9 tuntia
Yllä olevat suositukset perustuvat National Sleep Foundationin suosituksiin.

Kuinka paljon sinä tarvitset unta?

Unen tarve on paitsi yksilöllistä, myös täysin riippuvaista iästä, elintavoista, liikunnan määrästä, stressin määrästä ja monista muista asioista.

Erinomainen keino oman unen tarpeen selvittämiseen on unipäiväkirjan tekeminen yhdessä säännöllisen unirytmin kanssa.

Tässä kontekstissa unipäiväkirjaan kirjataan nukkumaanmenoaika, heräämisaika, nukutun unen määrä ja esimerkiksi muita mitattavia tietoja jos mahdollista. Suuntaa antavia lisämittareita voi saada urheilukelloa tai muuta älylaitetta hyödyntäen. Näiden lisäksi on oleellista käyttää laadullisia, eli vireystilaa kuvailevia tuntemuksia.

Unipäiväkirjan tavoite on saada yleiskuva esimerkiksi viikon keskimääräisestä unen määrästä ja seurata omia tuntemuksia viikon vireystilasta. Viikon tai kahden kuluttua voit esimerkiksi lisätä unen määrää ja jatkaa merkintöjen ja itsetutkiskelun kirjaamista.

Tyypillisesti tämän harjoitteen tehneet osaavat jo pientenkin unimuutosten jälkeen sanoa vireystilan muutoksista mihin suuntaan ollaan liikkeellä.

Viime kädessä tarvitun unen määrä on yksilöllistä ja pitkälti myös subjektiivinen kokemus. Tästä syystä on hyödyllistä säätää oma unen määrä sille tasolle, joka antaa sinulle levänneimmän ja palautuneimman olon, oli se sitten 7 tuntia tai 9 tuntia yössä keskimäärin.

Miten parantaa unenlaatua?

Unen laatuun kannattaa panostaa. Kuvittele, jos samalla unen määrällä saisit reilusti enemmän palautumista aikaan. Vastaavasti, jos saisit tämän hetkisen levon ja palautumisen määrän saavutettua pienemmällä unimäärällä.

Tämä on mahdollista, eikä tie tähän pisteeseen välttämättä vaadi paljoakaan.

Monilla meistä uneen vaikuttavat perusasiat ovat täysin retuperällä, mistä johtuen moni kärsii unettomuudesta, nukahtamisvaikeuksista tai yöllisistä heräilyistä. Toisinaan jokin unen vaiheista voi olla puutteellista tai puuttua jopa kokonaan.

Lue kattava oppaamme unen laadun parantamista, niin lupaamme sinulle levollisempaa unta.