REM-uni eli vilkeuni on viides unen vaihe, jonka aikana tapahtuu valtaosa unien näkemisestä. Tässä artikkelissa käsittelemme kattavasti sitä, mitä tiedemaailma tietää REM-unesta ja sen vaikutuksista terveyteemme.

Mitä on REM-uni?
REM-uni, eli vilkeuni on unen vaihe, joka saavutetaan yleensä aamuyöllä tai aikaisin aamulla. REM-unen osuus kokonaisunen määrästä on noin 20%. Vauvoilla unesta noin puolet on vilkeunta.
REM-unen aikana ihminen vilkuttelee silmiään aktiivisesti ja terävästi. Vilkeunen aikana nukkuva kokee runsaasti erilaisia mielikuvia ja ajattelua. Valtaosa ihmisen näkemistä unista tapahtuu nimenomaan REM-unen aikana.
Vilkkaiden unien ja REM-unen aikana aivot voivat saavuttaa samanlaisia aktiivisuustasoja kuin hereillä ollessaan. Tämän unen vaiheen aikana hengitys voi kiihtyä, kehon lämpötila vaihdella ja pulssi kasvaa ja laskea.
Vilkeunella tiedetään olevan merkittävän tärkeä rooli oppimisen, mielialan säätelyn sekä muiden kognitiivisten tekijöiden ylläpitämisessä.
REM-unen määrä
REM-unen määrää on tutkittu tiedemaailmassa jonkin verran. Historiallisessa tutkimustiedossa alhaisen REM-unen määrän tiedetään olevan yhteydessä mielenterveysongelmiin sekä kognitiivisiin kykyjen alentumiseen.
JAMA Neurology -julkaisussa esitettiin alhaisen REM-unen lisäävän jonkin verran kuoleman riskiä. Tutkimustulokset ovat hämmentäviä, sillä vastaavanlaisia tuloksia ei ole löydetty koskaan aiemmin.
Tutkimusten valossa ei ole tiedossa tarkkaa määrää kuinka paljon REM-unta yön aikana tulisi saada. Keskimäärin sen osuus kuitenkin on noin 20%, eli 8 tunnin yöunilla REM-unen osuus olisi noin 1,5 tuntia.
Voiko REM-uneen vaikuttaa?
Unen eri vaiheisiin on hankalaa vaikuttaa yksinään. Unet toimivat omana kokonaisuutenaan, johon vaikuttavat monimuotoisesti lukuiset tekijät aina geeneistä ruokavalioon ja muihin elintapoihin.
Yksinomaan REM-uneen, sen määrään tai laatuun ei voi vaikuttaa. Yleisemmin unen laatuun sen sijaan on lukuisia tapoja vaikuttaa.
Lue myös: